ClickCease

Csőtörés Blog

Átadás előtt álló két szintes orvosi rendelő mennyezete beázott a felső szinti zuhanyzó használata után.

Több szintes bevásárló központ első emeleti gyors étterem aljzatába víz került, ami az alatta lévő üzlet plafonján jelent meg.

Társasházi lakás földszinti fala teljes magasságban átázott az előszoba szekrény mögött.

Csőtörés teniszpályán, salak alatt

Tenisz pálya öntöző rendszere óránként 100 liter vizet engedett el.

Mivel egy kilenc pályás sport komplexum vízrendszerét kellett vizsgálni, előtte a dokumentációkat néztük át. Sajnos az üzemeltető is jelezte, a dokumentáció nem fedi a valóságot, a víz csöveket ez alapján nem találták meg.  

A tényleges csőtörés keresés előtt a csőrendszer nyomvonalát kellett meghatároznunk. Szerencsére a vízrendszer horganyzott acélcsőből volt kialakítva, így a nyomvonal meghatározása nem okozott problémát. Okozott viszont meglepetést a tényleges nyomvonal az ügyfeleink részére, illetve azt is meg tudtuk határozni, hogy egy szakaszon ki lett cserélve műanyag csőre.

A nyomvonal, és a cső anyag ismeretében már lehetőség nyílt korrelátoros mérés elvégzésére. Ezzel a mérési módszerrel a gerinc vezetéken meg tudtunk határozni egy szakaszt, ahol a csőtörés lehet. 

Akusztikus talajmikrofonnal a gyanúsított szakasz felett megerősítettük a hiba helyét.

Tekintettel arra, hogy előttünk volt egy sikertelen mérés a telepen, ezért a megrendelő külön kérésére jelzőgázos módszerrel is meghatároztuk az akusztikus mérés eredményét.

A jelzőgázos mérés egyérteműen a korábbi mérések helyén jelezte a szivárgást. A centiméter pontosságú eredmény érdekében szonda furatokat készítettünk, melyeken keresztül pontos mérési értékeket kaptunk.

A hibahelyen a feltárás azonnal megkezdődött, mire a mérő műszereket elraktuk a hibát megtalálták a megjelölt helyen.