ClickCease

Pontos műszer = Pontos eredmény

2021.05.14

A hiba

Több szintes bevásárló központ első emeleti gyors étterem aljzatába víz került, ami az alatta lévő üzlet plafonján jelent meg.

A hiba két éve jelentkezett. Mivel az aljzatban csak a szennyvíz elvezető csövek voltak beépítve, ezért jogosan arra terelődött a gyanú. A teljes lefolyó rendszer ki lett cserélve olyan módon, hogy a lenti üzlet helyiség mennyezetére függesztették a csöveket. A hiba pár hétig megszűnni látszott, de az áttöréseken ismét megjelent a víz.

A mérés

Ezután kértek fel minket a szivárgás helyének meghatározására. Előzetes egyeztetés alapján azt az információt kaptuk, hogy a használati vízrendszer nyomáspróbáját elvégezték, és nem tapasztaltak szivárgásra utaló nyomásesést. A mérést emiatt a lefolyó csatorna vizsgálatával kezdtük, ahol látható hibát nem találtunk. Mivel az aljzat telített volt a vízzel, ezért minden főfal felázott, ez sem adott információt a hiba helyéről. Minden egyéb hibát kizárva jutottunk arra a döntésre, hogy mi is elvégezzük a nyomáspróbát a használati vízrendszeren.

A vizsgálatot a rendszer leszűkítése, és a puffer tartályok, kiegyenlítők kizárása előzte meg. Ezután szereltük fel a nagy pontosságú nyomásmérőt, amivel 3,5 perc alatt egy bar nyomásesést mértünk. Ez a szivárgás ezen a vízhálózaton 2,5 -3 dl vízveszteséget jelentett óránként. 

Mivel a vízhálózat az álmennyezet feletti térben lett kialakítva, és gipszkarton fal mögött levezetve a gépekhez, mosogatókhoz, ezért jelzőgázos - akusztikus hibrid mérést javasoltunk a tulajdonosnak. 

A mérés során a vízrendszert jelzőgázzal töltöttük fel, majd akusztikus műszerrel vizsgáltuk meg az összes szerelvényt. Ezzel a módszerrel nem találtuk meg a hibát, ezért a gáz elemző lészülékkel próbáltunk elkapni valamelyik szerelvénynél kiszivárgó gázt. A vizsgálat sikerrel zárult, egy sarokszelep tömítése volt hibás, ahonnan a víz lecsepegett az aljzatba. 

Tanulság

Gyanú alapján nem kifizetődő nagy beruházást végrehajtani, mert az eredmény nem garantált. Ha mi megyünk ki elsőként akkor a több milliós költséggel járó csatorna csere elkerülhető lett volna.