ClickCease

Amikor pót mérésre van szükség

2020.03.19

A fűtésrendszer hibáját sosem könnyű kimérni.


A hiba

Alsó szomszéd mennyezete ázik, a fűtés rendszer lassan elengedi a nyomást. 

A körülmények

Régi belvárosi társasház, új fűtés rendszerrel, burkolatokkal. A hiba vélhető helyén laminált parketta, a fűtés csövek védőcsőben.

Első mérés

Jelzőgázos mérés a laminált padló, és az alatta lévő párazáró fólia miatt nem hozhat pontos eredményt. Akusztikus mérés kizárva, mivel minimális mértékű a nyomás esés. Infra kamerával mérve egy rövid szakaszon a fűtés cső egy fokkal melegebb. Ultrahangos nedvességmérővel ugyanazon a ponton kétszeres nedvesség mérhető. Mivel az ázás pont egybe esik a hibahellyel, a mérést befejeztük.

Második mérés

A megjelölt helyen át volt ázva az aljzat, de a víz a védőcsőben folyt ide a kazán irányából a visszatérő ágon. Ez alapján infra kamerával megkerestük a legközelebbi idomot, ahonnan a védőcső indult. A T-idom feltárásával a hiba is meglett, az ötrétegű cső az idom után fél centivel el volt repedve. 

Tanulság

A hiba helyén nem volt mérhető érték sem infra kamerával, sem szerkezet nedvességmérővel.  Az első mérés után feltárt hely adott plusz információkat, ami alapján a hiba helye kikövetkeztethető volt.